Milyen teljesítményű klímát válasszunk?

Teljesítmény és energiahatékonyság

A klíma kiválasztása

A nyári hőséget kevés ember bírja. Csökken az energiaszintünk, fáradékonyabbak vagyunk, és az alvás minősége is romolhat. Ha megérett az elhatározás, és szeretnénk a kánikula negatív hatásait csökkenteni, érdemes körüljárni a témát az optimális teljesítményű klíma megtalálásához.

Klímák típusai

Számos készüléktípus áll rendelkezésünkre a mobilklímáktól a rögzített készülékekig. Az első és legfontosabb annak eldöntése, hány helyiséget szeretnék bevonni a projektbe.
Alapvetően két készüléktípust különböztetünk meg.

A monoblokk klímák kültéri egység nélküli berendezések. Ezeknek a típusoknak nincs szüksége csőrendszerre, gyorsan telepíthetőek, és könnyen áthelyezhetők másik helyiségbe. Hátránya, hogy viszonylag hangos, így hálószobába vagy gyerekszobába nem igazán jó választás.

A rögzített, vagyis split típusokat két kategóriára bonthatjuk. A mono split klímák esetén egy kültéri egység egy beltéri elemet tud kiszolgálni. Ennek használatakor célszerű a két egységet közel elhelyezni egymáshoz. Egyrészt így kevesebb kábelre lesz szükség az üzembe helyezéshez, másrészt kevesebb bontással is jár, a költséghatékonyság pedig nem elhanyagolandó tényező.

Több helyiség klimatizálása esetén két opció lehetséges:

  • vagy helyiségenként külön-külön mono egységeket alkalmazunk,
  • vagy multi split készüléket vásárolunk.

Ez utóbbi esetben egy kültéri egységhez több beltéri elemet kapcsolhatunk.

Felújítás, vagy új otthon építése esetén érdemes előre megtervezni a készülékek helyét, így elkerülhető, hogy a már befejezett, szép lakásunkat utólag bolygassuk meg.

A hely és teljesítmény összefüggései

A megfelelő hely kiválasztása a klíma számára alapos körültekintést igényel. A helyiség alapterületének, belmagasságának, tájolásának meghatározását követően vegyük figyelembe a környezet hőterhelését is. Fontos szempont, hogy az ablak- és falfelületeken keresztül milyen mértékű hő érkezik, valamint milyen hőleadó berendezési tárgyak vannak/lesznek az adott helyiségben. Az optimális készülékválasztásnál a teljesítményt a környezeti változókhoz kell igazítani, annak érdekében, hogy a leggazdaságosabb döntést hozzuk.

A legjobb, ha vásárlás előtt szakember tanácsát kérjük, aki pontosan felméri, hogy az adott tér milyen klímát igényel.

A klíma teljesítménye, energiahatékonysága

Tapasztalataink alapján a berendezéseken elhelyezett teljesítményjelölést sokan tévesen értelmezik, ezért érdemes elsőként ezt a kérdést tisztázni. A hűtési-fűtési paraméter a klíma hatékonyságát jelzi, ami nem azonos a fogyasztási mutatóval. Az áramfelvétel a készülék teljesítményének töredéke. Két értéket kell tehát összevetnünk a hatékonyság megállapításához. A nagyobb teljesítményű, alacsonyabb áramfelvételű készülékeink energiahatékonyság szempontjából a legjobb választások. Bár a bekerülési költség magasabb, de hosszú távon mindenképp kifizetődőbb.

Hűtési, fűtési funkciók

Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen időszakokban szeretnénk használni a klímánkat. Amennyiben hűtés mellett a fűtési funkciók is fontosak számunkra, úgy a fordított ciklusú, hétköznapi nyelven „hőszivattyús” berendezésekben kell gondolkodnunk. Érdemes mérlegelni, hogy a dupla ciklus miatt az aktívabb használat a karbantartási költségeket is befolyásolhatja.

Szakértő támogatás klímaválasztáshoz

Az előzetes tájékozódásban segítségül szolgál az oldalunkon elhelyezett kalkulátor. A végleges döntés meghozatala előtt azonban mindenképp ajánlott a pontos felmérést szakemberre bízni. Tapasztalt kollégáink készséggel segítenek a megfelelő klímaberendezés(ek) kiválasztásában.

Klíma kalkulátor
Kérjen díjmentes árajánlatot!
2022-06-22T11:51:04+00:00június 22nd, 2022|Kategóriák: Blog|