A teljesen nyitott ablakon fúj be a hideg szél, vagy éppen az extrém hőség, és vele együtt a por és a pollen. A fűtött vagy hűtött lakás levegője lassan cserélődik le, mi pedig kidobtunk egy csomó pénzt az ablakon.

A mai modern ingatlanok a hőveszteség csökkentése érdekében teljes mértékben bent tartják a levegőt, amelyet így más módon kell frissíteni és cserélni. Az ablaknyitogatás nem jó módszer, mivel a drága energiával felfűtött vagy lehűtött levegőt engedjük ki az ablakon, viszont légcserére szükség van.

Az egyszerű, csak elszívást biztosító berendezések telepítése olcsóbb, azonban nem is oldják meg teljesen a problémát, ráadásul hővisszanyerős szellőztető nélkül nehéz magas energetikai osztályú épületet építeni.

A hővisszanyerős szellőztetők legnagyobb előnye, hogy folyamatos és programozott légcserét tesznek lehetővé, így állandóan friss tiszta és pollenmentes levegőt biztosítanak és megelőzhető a penészesedés is a jól szigetelt házakban, ahonnan nehezen távozik a pára.

Emellett könnyen optimalizálható a levegő összetétele és minősége, méghozzá huzatmentesen. Azokat a szempontokat sem szabad elfelejteni, a szellőztetők segítségével megfelelő páratartalmat lehet beállítani, méghozzá bogaraktól mentesen. A szagokat is közömbösiti, és csendben dolgozik, nem zavarva senki nyugalmát. Magas hatásfokkal működik, a lecserélt levegő nem veszít hőmérsékletéből, így télen alacsonyabb a fűtési, nyáron a hűtési költség.

Ez nem csak a pénztárcáját kíméli, de a környezetet is.

2021. január 1-et követően nem tud új építésű épület használatbavételi engedélyt szerezni úgy, hogy az épület energiafogyasztásának legalább 25 százaléka nem megújuló energiaforrásból legyen. A hőszivattyú-szellőzés kombinációval azonban ezen jogszabályi követelményeknek eleget tud tenni az épület.

Így ha hővisszanyerős szellőzés kialakítása mellet dönt az új háza építésénél, akkor amellett, hogy egészséges, komfortos és takarékos megoldást választ, a jogszabályi követelményeknek is megfelel új otthona.