A szomszédban folyó háború, illetve az EU-s szankciók kapcsán felmerült, hogy előfordulhat, hogy nem jutunk elég gázhoz. Ugyan az ország rendelkezik tárolókkal, azok kapacitása azonban véges, a következő fűtési szezonban gondok lehetnek ott, ahol a gázra alapozták az otthon melegét. Át tudunk-e térni az elektromos fűtésre? Erről is szól az alábbi blogbejegyzésünk.

Elektromos fűtés kontra gázfűtés

Volt idő, amikor még a gázfűtést tekintették a kényelmes, tiszta és korszerű fűtési technológiának. Természetesen joggal érezhették ezt a szocializmusban a faluról összkomfortos panellakásba költözők, illetve azok, akiknek nem kellett többet a szenesvödörrel bajlódni vagy a gyújtóssal babrálni. Szépen duruzsoltak a gázkonvektorok, a Testvériség vezetékeken pedig jött az orosz gáz relatíve olcsón, és emiatt egyre többen ruháztak be a korszerűbb cirkókba, majd a kondenzátoros kazánokba.

Azóta azonban változott a helyzet, ami miatt érdemes újragondolni, ha ilyen fűtésre kötnénk le magunkat. Új építésnél gondolni kell a kiépítési költségekre (gázvezetéket, kazánt, kéményt kell tervezni, építeni), illetve a karbantartási költségek tekintetében is vannak extrák, szükség van a kellemetlen kémény- és  gázszivárgás-ellenőrzésre, a csövek karbantartására.

A használatban a gázfűtés rugalmatlan, emiatt a hatékonysága messze nem 100%-os: a fűtési szezon nagy részében nem használjuk ki a legjobb hatásfokon, a hő egy része távozik a füsttel (különösen a parapetes gázkonvektornál), vagy éppen (cirkóknál vagy gázkazánoknál) a központi termosztát miatt feleslegesen túl- vagy éppen alulfűtünk bizonyos helyiségeket.

Ne legyen gáz, ha nem lesz gáz

Érdemes tehát megbarátkozni az elektromos fűtéssel. Az elektromos fűtést a kiépítésnél az igényeknek megfelelően méretezhetjük (ennek előnyét kis és közepes lakásoknál élvezhetjük leginkább), illetve az igényeknek megfelelően, helyiségenként szabályozhatjuk a fűtést.

Nem utolsó szempont, hogy amíg a gáz a levegőt a közvetlen lakókörnyezetünkben szennyezi, addig az elektromos fűtés esetén az energia egyre nagyobb része ráadásul környezetkímélő és megújuló forrásokból származik. Sőt, akár a saját tetőre szerelt napelemből is nyerhetjük.

Nézz tehát körül a honlapunkon, illetve érdeklődj, milyen elektromos fűtési rendszer nyújtana hosszú távú megoldást számodra!

Fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeink valamelyikén! Tapasztalt kollégáink készséggel segítenek!

E-mail: info@acmountainer.hu

Tel: +36 20 282 68 43

Elektromos fűtőpanel webáruházunk: www.klimakucko.hu